(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Posvícenské koláče

Potřebné ingredience
500g polohr. mouky, 200g hladké mouky, 80g rozpuštěného sádla, 80g rozpuštěného másla, 120g písk. cukru, 0,3-0,4 l mléka, 2 vejce + 2 žloutky, 50g droždí, špetka soli, tuk na vymazání plechu (já pekla na papíře), 1 žloutek na potření náplň dle vlastní chuti - tvarohová + rozinky, ořechová, maková s mandlemi nebo povidlová
Postup přípravy
ro ty, které jako já mají domácí pekárnu, je postup jednoduchý - nejprve dáme do nádoby tekuté přísady, potom ty sypké, zapneme na program "příprava těsta" a pak jen vyndáme vykynuté těsto.
Kdo pekárnu nemá, zadělává těsto jako jakékoliv jiné kynuté - zaděláme kvásek z části vlažného mléka, do kterého přidáme trochu cukru a kvasnice. Vykynutý kvásek nalijeme na mouku a postupně přidáváme ostatní ingredience. Hněteme tak dlouho, až je těsto krásně hladké a dělá "puchýře".
Z vykynutého těsta tvoříme koláčky:
- oddělíme si část těsta, které rukou upravíme na placku (můžeme i vyválet válečkem) a vykrajujeme koláčky např. obrácenou sklenkou. Velikost si určete sami, jen myslete na to, že koláče ještě vykynou a pečením se zvětší (já původně chtěla taky menší :s: ).
- koláčky klademe na plech (dost daleko od sebe - já dávala 4 řady po 4 kusech), do každého naběračkou nebo dnem sklenky vytlačíme důlek a necháme ještě chvíli vykynout.
- znovu ještě uděláme důlek a plníme "nádivkou" - to už je na vás, co máte rádi :-).
- lze dělat i tzv. dvojctihodné koláčky, tzn, že nejprve si odkrojíme lžící těsto, do něj zabalíme lžičku tvarohové náplně a teprve potom uděláme koláček, dolík a plníme nádivkou.
- připravené koláče ještě potřeme vejcem a dáme do předehřáté trouby upéct cca na 180°C
Kdo pekárnu nemá, zadělává těsto jako jakékoliv jiné kynuté - zaděláme kvásek z části vlažného mléka, do kterého přidáme trochu cukru a kvasnice. Vykynutý kvásek nalijeme na mouku a postupně přidáváme ostatní ingredience. Hněteme tak dlouho, až je těsto krásně hladké a dělá "puchýře".
Z vykynutého těsta tvoříme koláčky:
- oddělíme si část těsta, které rukou upravíme na placku (můžeme i vyválet válečkem) a vykrajujeme koláčky např. obrácenou sklenkou. Velikost si určete sami, jen myslete na to, že koláče ještě vykynou a pečením se zvětší (já původně chtěla taky menší :s: ).
- koláčky klademe na plech (dost daleko od sebe - já dávala 4 řady po 4 kusech), do každého naběračkou nebo dnem sklenky vytlačíme důlek a necháme ještě chvíli vykynout.
- znovu ještě uděláme důlek a plníme "nádivkou" - to už je na vás, co máte rádi :-).
- lze dělat i tzv. dvojctihodné koláčky, tzn, že nejprve si odkrojíme lžící těsto, do něj zabalíme lžičku tvarohové náplně a teprve potom uděláme koláček, dolík a plníme nádivkou.
- připravené koláče ještě potřeme vejcem a dáme do předehřáté trouby upéct cca na 180°C
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

zdravyslon
(upraveno)
23. 8. 2012, 15:19
Krásný koláčky, máme dnes posvícení, tak je jdu zkusit
Doufám, že budou dobré!

nahlásit

chalupnicka
(upraveno)
16. 1. 2011, 6:26





nahlásit